Nieuwsbrief

Hondenbrigade Politie Antwerpen


Sinds kort is het museum in het bezit gekomen van het uithangbord en enkele uniformen van de "Hondenbrigade" Politie Antwerpen. Het uithangbord hing in de kennel op Linkeroever, en werd aan ons museum geschonken via Lesley B. waarvoor hartelijk dank!

Veldwachter Rene VanderstukkenZaterdag 30 januari 2016 waren Jo Peeters en Sofie Van Krunkelveldt, verbonden aan het Huis van het Belgische Verzet - Maison de la Résistance Belge te gast op de Nieuwjaarsdrink van het Politiemuseum.

Hierbij een woordje van dank van hen beide:

Grote dank voor de medewerking aan ons project rond Veldwachter René Vanderstukken, actief te Glabbeek tijdens WOII en lid van de Verzetsgroepering van Notaris Mertens. Voor de reconstructue van het dienstbureau kregen we een correcte uitrusting uit 1942 van een Brabantse Veldwachter aangeboden uit de archieven van het Politiemuseum.
Dankjewel Patrick, je advies en ondersteuning maakt het compleet!

Foto
Links; Jo Peeters(Huis van het Belgische Verzet)
Rechts Patrick Deroo(Politiemuseum Provincie Antwerpen)


Uithangbord "Rijkswacht"


Aan elke kazerne, verkeerspost en Brigade van de Rijkswacht hing dit bord, dat al naar gelang het taalregime in het Nederlands, Frans of tweetalige opschriften had.
Dit bord werd ons in bruikleen gegeven door Patrick D. die het meebracht vanop zijn werkplaats, waarvoor onze dank.

Ik Flik?? Bangelijk!!


Ik Flik? Bangelijk!

Dit bord werd gemaakt met als doeleinde de recrutering wat kracht bij te zetten, en vond zijn weg naar ons museum dankzij Lesley B. die het redde van een gewisse ondergang uit de catacomben van de LPA/Noord...waarvoor onze dank.

Licht Regimenten v/d Rijkswacht

Lichte Regimenten v/d Rijkswacht:

Bij de mobilisatie van september 1939 worden zo'n 2.400 Rijkswachters overgeheveld naar twee nieuwe regimenten lichte infanterie. De manschappen voor deze eenheden worden uit de brigades gehaald en in een khaki uniform gestoken. De beide regimenten worden uitgerust met motorfietsen en lichte vrachtwagens en krijgen ook elk een aantal Berliet VUBD pantserwagens.

Aanvankelijk worden de lichte regimenten vooral ingezet voor het opsporen van vermeende Duitse parachutisten. De gendarmen vinden natuurlijk niks, maar worden vanaf 16 mei direct betrokken bij de aftocht van de K.W. Stelling en zullen vanaf die datum heel wat meer actie zien. Hun veldtocht zal in het zuidwesten van het land eindigen:

Naast de Lichte Regimenten zijn er ook nog Rijkswachters terug te vinden in elke grote formatie van ons veldleger. Per divisie en legerkorps is er immers een provoostdienst die instaat voor het bewaren van de tucht, opvangen van eventuele krijgsgevangenen en het assisteren bij de verkeersregeling tijdens de mars. Op legerniveau wordt Luitenant-kolonel Genard als Grootprovoost aangesteld. Er wordt geschat dat zo'n 1.800 Rijkswachters provoostdienst verrichtten.

Grootprovoostdienst

Ten slotte blijven zo'n 4.000 Rijkswachters beschikbaar in de brigades en mobiele groepen te lande:

Territoriale Rijkswacht

Het merendeel van de Rijkswachters wordt na de Belgische overgave vrij snel weer aan het werk gesteld. Op 5 juni 1940 vaardigt de bezetter een richtlijn uit om krijgsgevangenen van een ganse reeks beroepscategorieën vrij te laten, waaronder ook de ordediensten. Tijdens de bezetting voert de Rijkswacht in ons land alleen taken van administratieve en gerechtelijke politie uit en vervult geen militaire rol meer.

Politie Deurne

Het is met een warme trots dat wij u volgend nieuws kunnen meedelen:

Vanaf 29 augustus 2015 zal u tevens kennis kunnen maken met de rijke geschiedenis van het Politiekorps van Deurne, dat tijdens de donkere jaren van de tweede wereldoorlog bijna een gans korps zag weggevoerd worden door de Duitse bezetter, om te eindigen in de gevreesde en gehate concentratiekampen. 

Het pakkende verhaal en nog veel meer geschiedenis over dit Korps, wordt ter beschikking gesteld door de "werkgroep Politie Deurne", waar vele oudgediende van dit Korps en iets jongere collega's die nog steeds dienen, zich volledig belangeloos inzetten om de geschiedenis te bewaren en dmv hun rijk archief aan documenten, foto's, verhalen en uniformstukken, deze geschiedenis verder dragen en delen met ons allen.

Van harte WELKOM aan alle leden van Politie Deurne, die u als bezoeker zullen bijstaan met hun verhalen en anekdotes.

Restauratieproject BMW motor Politie Antwerpen

Reeds geruime tijd hadden we idee om deze moto BMW R65 bouwjaar 1984, die gebruikt werd door de Antwerpse Politie, te restaureren. uiteindelijk hebben we de daad bij het woord gevoegd en dienen we nog enkel de motor te reviseren, zodat deze moto terug in zijn oude glorie hersteld is en ingeschreven kan worden, zodat wij op tal van evenementen deze moto aan het publiek kunnen tonen.

Hier reeds een tipje van de sluier....

Sectie Mp Kapt.-Cdt van de Militaire politie

Nog deze week verkreeg ons museum via de penningmeester van de fortvrienden, het mooie uniform(battle Dress) van een kapitein-Commandant van de Belgische Mp's. Waarvoor hartelijk dank aan Paul Lesire voor zjn mooie schenking

Sectie MP Naval Police

Deze week is ons museum in het bezit gekomen van een uitzonderlijk uniform, dit van de Naval police oftewel de Militaire politie van de Zeemacht.
Het uniform werd geschonken aan ons museum door een collega van de LPA/Noord, waarvoor onze grote dank Lesley!!

Snelheidsduivels

Vandaag werd onze IPR verantwoordelijke uitgenodigd bij de collega's van de PZ Voorkempen, waar ze nog een zoldervondst gedaan hadden, in het oude Politiecommissariaat van Schilde. Het gaat hier over een speedgun nog steeds in zijn originele koffer, waar vroeger de snelheidsduivels in de zone mee betrapt werden.
Het Politiecollege besliste op haar zitting van augustus laatstleden, dat dit stukje Politiegeschiedenis aan ons museum geschonken kon worden, nadat de vraag werd voorgelegd door de leden van de logistieke dienst van de zone.

Het hoeft geen betoog om te zeggen dat wij uitermate gelukkig zijn met deze nieuwe aanwinst.

Hartelijk dank aan de mensen van de PZ Voorkempen om aan ons te denken, en vooral ook voor de fijne ontvangst vandaag.

Vervollediging patches Rijkswacht Verkeerspost

Het museum was reeds in het bezit van 6 van de 9 patches, maar nu werden de ontbrekende drie aan het museum geschonken door Norbert Hartmann en Jean-Pierre De Prins, waardoor onze collectie compleet is.

Hartelijk dank J-P en Norbert.
Schenking voor onze sectie MP

Dit beeldje werd aan het museum geschonken door een van onze leden, Joeri Smeyers, die dit toch wel zeldzaam exemplaar een mooie aanwinst vond voor onze Sectie MP.

Het beeldje steld een Korporaal v/d MP's voor anno 1949, zoals achteraan op het beeldje te lezen valt.

Bedankt Joeri!!Schenking aan ons museum

Via een collega kregen wij een mooie koloniekoffer van de Rijkswacht geschonken, met allerhande uniformstukken en gebruiksvoorwerpen als inhoud. Als klap op de vuurpijl het laatste uniform van de collega op rust. Hier een klein idee van wat er zo allemaal in de koffer stak. hartelijk dank Commissaris O.R Paenen(teamcommissaris te Berendrecht en oud Brigadecommandant van de Bde. Berendrecht)
Werk in uitvoering

Gisteren donderdag 11 april 2013, zijn enkele leden van het museum gespot tijdens hun handige arbeid. Zij hebben de stock onderhanden genomen en enkele mannequins bijgeplaatst. Deze werken zullen later op de maand nog een vervolg kennen. Bedankt mannen voor jullie tijd. 
Kansas City Police Department

Bezoek uit USA !!!!

Dave een collega uit Kansas City , wist niet wat hij zag in ons museum. Kon er niet over zwijgen en had blijkbaar nog nooit zulke verzameling gezien. Hij is op de hoogte van de kledij uit Europa behalve van de uniformen van onze Veldwachters. Zijn loopbaan in een afdeling van de Kansas PD bestaat uit hoofdzakelijk administratie daar de andere bezigheden in de handen waren van de plaatselijke Sheriff. Voor hem dus overwegend ' patrouille 'rijden en dat wel alleen !!! Samen met zijn echtgenote schreef hij iets in ons gastenboek.

Al bij al een ' toffe ' kerel en in het hoofdbureel van Kansas City Police Department staat een Belgische Politieagent anno 1980, die na dit bezoek duidelijk aan belang heeft gewonnen.


BuSO "Katrinahof" bezoekt het museum.

Dinsdag 26 februari 2013, bezochten 15 leerlingen en drie begeleiders van BuSO Katrinahof uit de Peter Benoitstraat te Antwerpen ons museum.

Tijdens het bezoek werden de leerlingen "Politiekadet" voor één dag, en na afloop van het bezoek, bedacht met een heus diploma.

Hier op de foto de voltallige groep "kadetten" en hun begeleiders.

Bedankt voor jullie fantastisch bezoek, wij hebben er in alle geval van genoten!!


Hierbij een woordje van dank....

Hallo, 

Het was super leuk voor ons in het museum.

We hebben veel geleerd over de politie.

Wij zijn heel blij met het mooie hoedje, stickers, sleutelhanger, kaartjes, de mooie vlag en ons diploma!

De cafetaria was leuk.

dankuwel voor alles.

Veel groetjes van graad 2,

Leerlingen van katrinahof